Kratke proze, Miroslav Stamenković

Kratke proze, Miroslav Stamenković





SVETSKA NOVELA

Električari u dilemi. Električari na skeli. U paru, kao i uvek. Kako-šta-gde ,,ide’’. PITAJU, I PITAJU, HOĆE DA RADE!
Projekti se listaju, bacakaju, gužvaju. Nema dileme: dosta komplikovano.
Iznenada: meni je sve smešno: tolike lepo-komplikovane terase, toliko truda, toliko nečijeg (arhitektonskog) umovanja, a samo pedeset metara odatle dve komšijske svinje riju po blatu.
Smejem se sebi. Smejem se večitoj ljudskoj gluposti. I nadi, naravno.

     
TAJ ČOVEK
    
     Gledao upravo na jednom od ,,onih’’ naučnih kanala kako voditelj sa urođenicima na Papua Novoj Gvineji ide u lov na ajkule. Da, upravo tako, tamo je to baš muška stvar, i ako se pokolebaš pred upecanom ajkulom, pa, jeb’ga, može se samo na jedan način reći: nemaš muda.
     I voditelj tako uskače u jedno od onih njihovih skalamerija od balvana što, eto, tek da samo pluta po vodi, baca ti voditelj strunu u vodu sa mamcem i čeka. Čeka, gori na suncu, gubi živce, prolazi vreme, vreme prolazi, prolazi vreme, i ajkula!
     Drama. Golim rukama (štap po njihovim ,,papuanskim’’ pravilima je strogo zabranjen!) dok mu se struna useca u dlanove i krv lipti, i srce bije, i mozak radi kako-tako, on, on ipak izvlači ajkulu. Muško. Da. Sve je gotovo. Misija gotova. Okolo ga bodre tršavi urođenici sa afro frizurama. Ipak je (od)sada čovek - onaj s mudima. Dovlači ajkulu od dva (2) metra do ,,čamca’’, izvlači joj glavu iz vode i drvenom toljagom je jednom (1) mlatne po nosu. Tek tako. Drvenom toljagom. Okruglom. Otprilike pola metra. Mlatnuti dvometarsku ajkulu po glavi? Da. I ajkula biti sada mrtva. Urođenici slaviti. Biti večera.
     Da, sve je usnimljeno ,,za večnost’’. Za nevernike.  
    
     Razmišljam sada ovako filozofsko-metafizički: mi, muškarci, mi smo..., ma, baš smo nešto. Ipak. I dalje. Uprkos tehnologiji i zatupelosti. Imamo još uvek u sebi taj instinkt ,,nepokolebljivost u odsutnosti’’. A vi pičke naše šta?, šta još imate u sebi?



JEDNO RAĐANJE ILIJADE

Trećega meseca godine 535. pre n.e. uplovi u Atinsku luku lađa hrabroga moreplovca Agatona, pustolova, sanjara, ali pre svega trgovca. Lađa me beše nakrcana mnogima začinima, odeždama šarenima, ogrlicima i svega čega oko atinjina ne beše nikada videlo. Agaton isplati svoje hrabre drugove, ostavi robu do pijačnoga dana na brodu sa stražarom i pojuri svojoj kući da vidi porodice svoje. Kad ga videše žena mu i sinovi sva trojica, silno mu se obradovaša. Agaton imaše mnogo za pripovedanje svojima o dalekim krajevima i nemirnim morima, morskim nemanima, ali mu srce ištaše na neko drugo mesto... Nakon što dobro pojede domaće hrane, još jednom izljubi žene i dece svoje, opravda se važnim poslovima i pohita van grada, tamo gde je znao da će naći ono što traži. A to ne beše niko drugi do slepi Homer, veliki pesnik. I odista, kao što je i Agaton poznavao karakter ovoga starca, on beše daleko od ljudi, trga, uzaludnog pričanja. Ležaše na livadi nepomično i uživaše u toploti sunca. Agaton mu tiho priđe ne znajući da li spava ili smišlja svoje pisanije. Prinese usne njegovom uhu i baš kada htede da ga pozove i da mu saopšti konačno nove vesti koje je slušao o padanju Velikoga Grada, Homer skoči na noge i dreknu: ,,Ko si ti! Kako ti je ime, kujin sine, čijega si oca sin, ti gnjido smrdljiva. Pričaj, čijega si sema poreklo! Zar se prvo najde beloga luka pa diše u lice čoveka?’’. Agaton, postiđen, objasni ukratko ko je, koje su mu namere, ali ga strari Homer još jednom, još grđe naruži i otera sa poljane. Dok se Agaton ponizno i postiđeno povlačio, prekorevajući sebe što je jeo beloga luka i velikome pesniku u lice se unosio, Homer se izvali ponovo na travu da uživa u toploti sunca. Bilo mu je krivo ali to je bio jedini način da otera silne napasnike. U stvari, slepi pesnik je samo mislio: ,,Kako ljudi već jednom ne shvate da je sve već sročeno. Da ničega novoga nema. Da je nebitno kako se nešto desilo, jer se desilo i ovako i onako, i na hiljade drugih načina. Da će sve ono što ja budem stihovao već biti stihovano pre mene hiljadama puta. A i hiljadama puta nakon mene. Sve je zmijski rep. Ako krenem ngde već je neko kretao milonima puta. O, Bogovi, pa bar vi kažite ljudima da ničega novoga nema, i da neće biti... Da, a još ovaj došao po belome luku nahranjen. Verovatno probisvet i varalica... Ali, nanovo, ko zna...’’



ZAGRCNUT

... a kada je autobus izlazio iz Kruševca i prošao pored kafane ,,Poslednja šansa’’ ja sam nama ležerno upao u morfijumski delirijum žutih borovih šuma. Ta Homo sapiens inventivnost; ta Homo sapiens elokventnost; ta lucidnost, ta hrabrost, i kapric, i flert, i istup, i stav, i seks, i smelost, i odlučnost...Oh, muko teška, eto!, šta pametno uopšte saopštiti; možda: konačno je zakuvana esencija najoriginalnije originalnosti – u najmanju ruku. I kakvi Grci i njihove agore, njihove akademije, retorike i Sokrati. Srce ljudsko ne zadrhti tek-tako pred šamarom autentičnosti. Ne, ne, sine moj.



Miroslav Stamenković

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".